Hoppa till innehåll

Cyberattacker ökar med 62 procent i Sverige

Cyberattackerna fortsätter att öka över hela världen. Cyberkriminella blir allt mer sofistikerade och får mer resurser och större motivation då deras kriminalitet tyvärr både är framgångsrik och enormt lukrativ. Sverige är inget undantag så företagsledningar måste öka sin kunskap om vad cybersäkerhet verkligen innebär.

Check Point Research (CPR) har nyligen släppt en rapport om trender för cyberattacker under andra kvartalet 2024. I rapporten framkommer det att ökningen av cyberattacker under årets andra kvartal är den högsta på två år och att vi i Sverige också ser en kraftig ökning.

I rapporten framkommer det att antalet veckovisa attacker mot företagsnätverk globalt har ökat med 30 procent under årets andra kvartal 2024, jämfört med andra kvartalet 2023. I jämförelse med årets första kvartal syns en ökning på 25 procent. Sverige är inget undantag, då en ökning på 62 procent gentemot samma period föregående år har observerats.

I Sverige syns en ökning av cyberattacker på 62 procent

Cyberkriminella allt mer sofistikerade

Den ökade mängden attacker visar att de cyberkriminella aktörerna blir alltmer sofistikerade och uthålliga. Det finns en rad anledningar till ökningen, bland annat cyberkriminellas användning av

  • avancerad teknik
  • artificiell intelligens (AI)
  • maskininlärning (ML)

Även ekonomisk motivation lyfts som en bakomliggande orsak till attackerna, liksom geopolitiska spänningar och sårbarheter i leveranskedjor.

Måste ytterligare prioritera cybersäkerhet

Den stora ökningen av cyberattacker globalt, särskilt ransomware, är en tydlig signal till verksamheter om att ytterligare prioritera sin cybersäkerhet och skräddarsy sina strategier för att effektivt kunna hantera det föränderliga hotlandskapet. Tre områden som tydligt identifieras som viktiga är:

  • implementera avancerad cybersäkerhet
  • främja en kultur av medvetenhet
  • förbereda sig för potentiella incidenter

Hur kan ni förbättra er motståndskraft?

Vill du veta mer om hur ni kan stärka er motståndskraft mot det växande cyberhotet?

Vårt erbjudande bygger på en metod och ett arbetssätt bestående av tre byggstenar; Kunskap, Verktyg och Planering.

Hör av dig så berättar vi mer om kunskapens betydelse och om hur ni får tillgång till några av marknadens mest avancerade cybersäkerhetsverktyg.

Kontakt Tjänster